Znanost za življenje – Evropska noč raziskovalcev 2017

Z učenci 6., 7., 8. in 9. razreda smo se zadnjega septembrskega petka – 29. septembra 2017 udeležili osrednjega dogodka projekta ˝Znanost za življenje˝, ki je vseevropska Noč raziskovalcev. V Sloveniji je potekala v kar sedmih krajih, od tega tudi v Kopru in Izoli.
Dogodek je privlačen za vse, zlasti za mlade, ki jih zanima, kako deluje in kaj znanost pomeni za naša življenja. Ponuja izjemno priložnost za mlade, ki jim pomaga pobliže spoznati atraktivni poklic znanstvenika kot raziskovalca, kar odpira vrsto kariernih možnosti.
Nenazadnje je za učence to bila priložnost za sodelovanje v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev ter za sproščeno druženje z raziskovalci. Učenci so si lahko odgovorili na vrsto vprašanj kot so: kaj vse raziskovalec pri delu počne, kako je biti raziskovalec, kakšno pomembno družbeno vlogo imajo raziskovalci, kaj je znanost in vplivi le-te na vsa področja človekovega delovanja, itn. V okviru programa, ki je bil ponujen na lokaciji Izola – Koper, smo z učenci osvetlili ozadje od pisanega sveta žuželk, težkega življenja ogroženih rastlin, čarovnije lesa, gojenja rastlin do sestave telesa, meritve eksplozivne odrivne moči ter ravnotežja pa vse do razmišljanja ob Rubikovi kocki, odkrivanja Hipatije, igrivega naravoslovja in odkrivanja rimske vile v Simonovem zalivu ter mozaikov.

Morda je marsikaterega od mladih navdihnilo delo raziskovalcev in v njih prebudilo razmislek o tem, kako so navsezadnje vse stvari in pojavi okrog nas plod znanosti. Pa naj bo vsakomur izmed nas vodilo pri nadaljnjem učenju in odločanju misel raziskovalke Marie Skłodowske – Curie: ˝Sledimo navdihu˝.

Nekaj utrinkov z naravoslovnega dne, posvečenemu Evropski noči raziskovalcev.

Zapisala: Marinela Čapalija, prof.

(Ogledano skupaj: 985, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...