Uspešno izpeljana zaključna prireditev natečaja Vsaka vas ima svoj glas

V četrtek, 12. 10. 2017 se je na naši šoli odvijal drugi vseslovenski narečni festival Vsaka vas ima svoj glas. Zasnovan je bil kot zaključna prireditev istoimenskega nagradnega natečaja. Na natečaju so lahko sodelovali učenci osnovnih in srednjih šol v Sloveniji in zamejstvu, na festivalu pa so bili predstavljeni nagrajeni prispevki.

V lanskem šolskem letu je OŠ Muta prvič razpisala nagradni natečaj Vsaka vas ima svoj glas in s tem izkazala spoštovanje do narečne pestrosti slovenskega jezika. Tradicijo so nadaljevali tudi v letošnjem šolskem letu, organizacija in izpeljava slovesne prireditve ob zaključku natečaja pa je bila zaupana naši šoli. Letos je na natečaju sodelovalo 120 učencev in več kot 30 mentorjev iz 16 šol iz cele Slovenije.
Goste iz sodelujočih šol smo na Osnovni šoli Sečovlje sprejeli že v dopoldanskih urah, po generalki in kosilu pa je sledil odhod v soline. Učenci turističnega krožka in njihova mentorica Neli Romanello so za goste (učence in mentorje) pripravili voden ogled po Sečoveljskih solinah.
Ob 17. uri je sledila slavnostna prireditev, kjer smo razglasili najboljše prispevke in prisluhnili nagrajenim učencem ter na odru slišali primorsko, štajersko, prekmursko, dolenjsko in koroško narečje. Najprej so učenke Osnovne šole Muta našim učencem predale simbolično maketo in s tem tudi proslavo Vsaka vas ima svoj glas. Sledil je nastop OPZ Sečovlje in folklorne skupine Šaltin iz Sv. Petra, nato pa so sledili nastopi vrtca in šol z nagrajenimi prispevki: Vrtec Ribnica, OŠ Muta, OŠ Vojke Šmuc Izola – Podružnična šola Korte, OŠ Sečovlje, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, OŠ Draga Kobala Maribor, OŠ Avgust Černigoj Prosek in OŠ Jožefa Košiča Gornji senik. Pridružili so se nam tudi učenci iz Večstopenjske šole Doberdob in ravno tako prejeli priznanje za sodelovanje.
Zelo smo veseli, da nam je bila zaupana organizacija tega festivala, in komaj čakamo razpis natečaja v tem šolskem letu. Prepričani smo, da bodo učenci z veseljem sodelovali, hkrati pa nagovarjamo ostale šole, da se pridružijo ter tako izkažejo spoštovanje do naših narečij.

 

Zapisala: Jerneja Plahuta

(Ogledano skupaj: 401, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...