NARAVOSLOVNI DAN: Noč raziskovalcev 2022 – “ZnAnosT za vsE (Research for All) – “ZATE”

Z učenci šestih razredov smo se zadnjega septembrskega petka – 30. septembra 2022 v okviru načrtovanega naravoslovnega dne udeležili Noči raziskovalcev 2022, ki jo organizira Univerza na Primorskem.

Dogodek je privlačen za vse, zlasti za mlade, ki jih zanima, kako deluje in kaj znanost pomeni za naša življenja. Ponuja izjemno priložnost za mlade, ki jim pomaga pobliže spoznati atraktivni poklic znanstvenika kot raziskovalca, kar odpira vrsto kariernih možnosti.

Nenazadnje je za učence to bila priložnost za sodelovanje v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev ter za sproščeno druženje z raziskovalci. Učenci so si lahko odgovorili na vrsto vprašanj kot so: kaj vse raziskovalec pri delu počne, kako je biti raziskovalec, kakšno pomembno družbeno vlogo imajo raziskovalci, kaj je znanost in vplivi le-te na vsa področja človekovega delovanja, itn. V okviru programa, ki je bil ponujen na lokaciji Izola – Koper, smo z učenci osvetlili ozadje od aromatičnih rastlin do pridobivanja eteričnih olj in hidrolatov, čarovnije lesa, sveta delfinov in igrivega naravoslovja ter odkrivanja rimske vile s posebnostmi rimske arhitekture v Simonovem zalivu ter mozaikov.
Tako so učenci pobliže spoznali svet raziskovanja in delo raziskovalcev. To pa je ena izmed priložnosti spoznavanja poklicnih možnosti, kar je lahko dobra popotnica za odločitev, kam mladi usmeriti svojo poklicno pot.

Nekaj utrinkov z naravoslovnega dne, posvečenemu Evropski noči raziskovalcev.

mag. Marinela Čapalija

(Ogledano skupaj: 136, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...