Ustvarjalne aktivnosti

Četrtek, 2.9.2021, je bil hkrati z začetkom novega šolskega leta obarvan tudi likovno ustvarjalno. Učenci 8. razreda OŠ Sečovlje so se z učiteljicami Bojano Morato, Sanjo Krušvar in Andrejo Ozebek, z avtobusom odpravili v Piran, kjer jih je pričakala kustosinja Obalnih galerij Ana Papež. Zbrani na Tartinijevem trgu so prisluhnili uvodni besedi in navodilom za delo.

Ustvarjali dobre tri ure, motivi in teme so bili vezani predvsem na Piran. Nastala so zanimiva likovna dela v tehnikah tempera, flomaster, barvica. Izbrana dela učencev so bila razstavljena v Monfortu, skladišču soli. Razstavo si je bilo mogoče ogledati do konca oktobra.

Tudi v tekmovalnem delu je sodelovalo nekaj učenk in učencev OŠ Sečovlje. Prva nagrada je bila podeljena učenki 8.a razreda Živi Bastjančič, ki je prepričala strokovno žirijo z izvirnim likovnim delom aktualne tematike. Živi ponosno čestitamo.

Razstavo izbranih slikarskih del v Monfortu so si pred jesenskimi počitnicami ogledali tudi učenci izbirnega predmeta likovno snovanje, v spremstvu učiteljice Andreje Ozebek. Uvodno besedo ob razstavi je pripravila kustosinja Obalnih galerij, Ana Papež. Po ogledu razstave je za učence pripravila tudi likovno delavnico. Učenci so ustvarjali variacije na njim najbolj všečna likovna dela. Zelo zadovoljni so svoja dela odnesli v šolo, kjer bodo tudi razstavljena.

16.9.2021 se je skupina nadarjenih učencev OŠ Sečovlje z mentorico Andrejo Ozebek odpravila na Sečo pri Portorožu, kjer so v okviru kiparskega simpozija ustvarjali kiparji iz štirih držav.

Vedoželjni učenci so si pod vodstvom kustosinje Obalnih galerij, Ane Papež, ogledali Formo Vivo, kiparska dela, nastala v zadnjih nekaj letih. Kustosinja jim je tako predstavila zgodovinski okvir projekta, učenci pa so se nato sprehodili med kamnitimi skulpturami, jih občudovali ter iskali navdih za lastno kiparsko delo, ki so ga nato klesali iz siporeksa.

Po ogledu kiparskih postavitev je učence pozdravil akademski kipar Miha Pečar. Učencem je podrobno in nazorno predstavil delo kiparja, od orodja do nastanka kiparske kompozicije. Učence je povabil, da si z varne razdalje ogledajo nastajanje letošnjih kiparskih del.

Polni idej in vtisov so se učenci lotili dela. Iz siporeks blokov so klesali svoje kiparske stvaritve in pri tem zelo uživali. Ure so hitro minevale, učenci so prašni in zadovoljni razstavili svoje izdelke – miniaturno Formo Vivo, kar pod bližnje oljke. Njihova kiparska dela bodo krasila okolico šole.

Ob vsem tem pa so si učenci Osnovne šole Sečovlje v tednu otroka, skozi šolske dneve dejavnosti, polepšali šolski prostor. Začeli so s poslikavo betonskih zidov pred šolo in obnovili zunanje klopi. Pokazali so veliko ustvarjalnosti, znanja in vztrajnosti, zato je bilo na koncu, kljub utrujenim rokam, tudi veliko veselja in zadovoljstva ter zaslužene počitnice.

Andreja Ozebek, prof. likovne umetnosti






(Ogledano skupaj: 248, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...