Contatti!

CONTATTI! – učenje obmejnih jezikov

Zasnova projekta CONTATTI je nastala na ZRS – Znanstvenem raziskovalnem središču Koper, z dr. Irino Moiro Cavaion kot nosilko projekta. Projekt se je s šolskim letom 2019/20 zaključil a zaradi pozitivnih učinkov, ki jih sodelovanje v projektu prinaša, s projektom nadaljujemo kar sami. Pri tem še vedno, neuradno z nami sodeluje dr. Irina Moira Cavaion.

Projekt vključuje poučevanje oz. učenje italijanskega jezika na šolah s slovenskim učnim jezikom v Sloveniji ter učenje slovenskega jezika na šolah z italijanskim učnim jezikom v Italiji.

Spodbujati želi učence k izboljšanju njihove medkulturne kompetence ter učenju/poznavanju drugega jezika, v tem primeru jezika svojih bližnjih sosedov.

Naši učenci, vključeni v ta projekt, stopijo v stik:

  • z učenci, ki se učijo slovenščine, kot izbirnega predmeta, na italijanski nižji srednji šoli v Trstu (Cattinara) – Scuola Secondaria di Primo  Grado “Francesco Rismondo” di Trieste ter z učenci nižje srednje šole Nazario Sauro iz Milj,
  • z učenci osnovne šole z italijanskim učnim jezikom iz Buj – Scuola elementare italiana “Edmondo De Amicis” Buje.

Učenci vključenih oddelkov se bodo srečevali virtualno (video srečanje, e-klepet), če bodo razmere dopuščale (epidemija COVID-19), pa še v živo, na šolah, kjer bodo učenci imeli priložnost uporabiti in nadgraditi vse svoje komunikacijske sposobnosti, medosebne, medkulturne in jezikovne spretnosti.

K sodelovanju pa bomo povabili tudi učence in učitelje sosednje osnovne šole z italijanskim učnim jezikom Scuola Elementare Vincenzo e Diego De Castro Pirano. Zaradi neposredne bližine obeh šol, lahko načrtujemo več skupnih aktivnosti.

(Ogledano skupaj: 1.395, današnjih ogledov: 1)