Obvestilo o pojavu uši

Spoštovani starši, skrbniki.

Obveščamo vas, da so se na šoli pojavile uši, zato vas prosimo, da otrokom večkrat pregledujete lasišče in ustrezno ukrepate.

 

Kaj so uši in kako jih opazimo?

Naglavne uši so majhni insekti, paraziti sivkasto-bele barve, dolgi od 2 do 4 mm, ki se držijo na laseh blizu lasišča in vratu ter se hranijo s človeško krvjo. Jajčeca naglavnih uši, gnide, so prilepljene na laseh tik ob lasišču in jih je še težje opaziti.

Naglavne uši so najbolj pogoste pri majhnih otrocih, ki hodijo v vrtec ali šolo. Otroci te starosti se pogosto igrajo tesno skupaj in se stikajo z glavami ter si pogosto izmenjujejo glavnike, krtače, kape, sponke in podobne stvari. Tako imajo tudi starši, ki živijo z majhnimi otroci, več možnosti, da dobijo naglavne uši.

Naglavne uši se po navadi širijo preko neposrednega kontakta z glavami, saj tako lahko preidejo z ene glave na drugo. Naglavne uši lahko kratek čas preživijo tudi na oblačilih ali drugih osebnih predmetih, tako da se lahko širijo tudi preko skupnega glavnika ali krtače. Naglavne uši ne morejo leteti in skakati z ene osebe na drugo.

Čeprav so naglavne uši in njihove gnide majhne, jih lahko opazimo s prostimi očmi. Naglavne uši so lahko bele, temno sive ali rjave barve. Najpogosteje se zadržujejo na zadnji strani lasišča v bližini vratu in za uhlji.

Gnide so majhne, svetle, najpogosteje bele, sijoče, podolgovate, jajčaste oblike, velikosti okoli 1 mm in čvrsto prilepljene na lase. Če poskusite gnido potisniti, se ne bo premaknila. Nedavne raziskave kažejo, da ušivost najlažje ugotovimo  s česanjem mokrih las.

Kako ravnati ob pojavu uši?

Nacionalni inštitut za javno zdravje

(Ogledano skupaj: 1.120, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...