35. festival TPLG

UČENCI OŠ SEČOVLJE NA 35. FESTIVALU TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

Letošnje tekmovanje Turizmu pomaga lastna glava je zaradi znanih razmer potekalo v nekoliko drugačni obliki, kot smo ga bili vajeni. Večina aktivnosti je potekala prek spleta: od snovanja in zbiranja idej za seminarsko nalogo pa vse do končne predstavitve, ki je potekala 23. aprila prek spleta. Tema letošnjega festivala se je glasila Moj kraj, moj chef.
Potem ko so sedmošolci Tjaša, Martin in Nika spisali seminarsko nalogo, v kateri so največ pozornosti posvetili pinci, naši tipični istrski velikonočni sladici, in se preizkusili v kulinaričnem ustvarjanju tudi sami, so sledile priprave na video predstavitev naše spletne tržnice v živo. Sodelovali so še četrtošolec Tinej, petošolki Amelie in Loreni, ter poleg prej omenjenih avtorjev naloge še sedmošolci Klea, Julija in Peter. Naši tekmovalci so se izkazali tako v pripravi pince in drugih jedi, pletenju košar in oblikovanju keramičnih krožnikov. Pri omenjenem projektu je sodelovalo še veliko drugih srčnih krajanov, ki imajo radi domač kraj. Poleg družinskih članov naših učencev sta svoj prispevek dodala tudi naša nekdanja učenca, radijca Žiga Rustja in Nejc Špeh, ki sta naši pinci v čast posvetila tudi nekaj verzov v spremljavi kitare, posebna zahvala pa gre seveda chefu gostilne Mama Marička, g. Darku Klemnu, ki je prispeval recept za modernejšo različico pince. Prijazno nas je povabil v svojo kuhinjo, kjer smo skupaj z njim ustvarili čoko-pinco s frizli.
Bili smo zagnani in motivirani, naš trud pa je bil na koncu poplačan: osvojili smo SREBRNO PRIZNANJE! Na naš dosežek smo ponosni, saj je plod večmesečnega dela učencev, mentoric Neli, Petre in Simone in drugih učiteljev ter naših sokrajanov, ki ljubimo naš kraj in širimo njegove lepote v vse konce Slovenije. K dejstvu, da smo domač kraj, njegove posebnosti in ljudi še posebej vzljubili, še zlasti pa zato, da smo vse lepote znali predstaviti tudi širše, je ogromno pripomogla naša dolgoletna mentorica Neli Romanello. Po dvajsetletnem vodenju turističnega krožka, vključevanju turističnega podmladka v širši kontekst turističnega delovanja na območju naše občine in po mnogih letih učiteljevanja je učiteljica Neli odšla v pokoj. Na tem mestu se ji iskreno zahvaljujemo za srčnost, trud, predanost in ljubezen do otrok, šole, turizma in domačega kraja, ter ji želimo še veliko uspehov pri njenem nadaljnjem udejstvovanju na področjih, kjer – verjamemo – bo dejavna in uspešna tudi v prihodnje.
Učenci imamo tako svetel zgled za naprej, kako aktivno in predano delovati na področju turizma že od mladih nog, in se zato veselimo vseh bodočih podvigov.

Zapisala: Petra Špeh

(Ogledano skupaj: 334, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...