Turizem in vrtec 2023/2024

Turistična Zveza Slovenije in Skupnosti vrtcev Slovenije že 19. leto zapored vabijo vrtce k sodelovanju v vseslovenskem gibanju turizem in vrtec na temo Z IGRO DO PRVIH TURISTIČNIH KORAKOV. Letošnja rdeča nit projekta je bila OKUSNI ZAKLADI.
V vrtcu Sveti Peter se je letos naš podmladek – skupina Čebelice, kjer so otroci stari od tri do šest let, spoznaval s kulinaričnim turizmom. Povedano po domače – gre za odkrivanje kulture določene dežele ali destinacije preko lokalne hrane in pijače oziroma kuharskih tradicij.
Otroci so s svojimi nonami ali starši pripravljali lokalne kulinarične dobrote in se zelo dobro odrezali; s kuharsko kapo na glavi in predpasnikom so vihteli kuhalnice, kuhali, pekli, pražili, mesili in okušali lokalne dobrote. Recepte za pripravljene jedi so pridno zapisali v knjigo – Zbirko receptov ter svoj recept predstavili v skupini. S ponosom so pripovedovali, naštevali sestavine in kazali fotografije kuhanja z nono/mamo.
Z letošnjo temo projekta MOJA NONA KUHA NAJBOLJŠE smo udeležence spodbudili, da z oblikovanjem slastnega spominka pripomorejo k večji prepoznavnosti našega kraja. Skozi vrtčevsko leto smo z otroki spoznavali sestavo receptur (sestavine, pripravo, pripomočke) in izvajali kuharske delavnice. Tudi v vrtcu smo pripravili veliko okusnih jedi.
Dne 10.05.2024, smo ob 18.uri v prelepi vasici v Padni zaključili projekt in priredili zaključno prireditev. Na stojnicah smo za prostovoljne prispevke »prodajali« sladice (naredile none in starši skupine Čebelic) ter tiskano različico Zbirke receptov, ki nosi naslov Moja nona kuha najboljše. V njej so zbrani vsi recepti naše skupine otrok in njihovih non/mam. Prireditev smo otvorili z govorom predsednika Krajevne skupnosti Padna, G. Denisom Goja ter z nastopom otrok – otroci so obiskovalcem odpeli pesem, namenjeno prav njihovim nonam. Sledilo je druženje s pogostitvijo.

Zapisali: Tanja Mozgan Imperl in Lori Kosič

(Ogledano skupaj: 126, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...