Tradicionalni slovenski zajtrk

Projekt je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in Javne svetovalne službe v čebelarstvu. Namenjen je predvsem izobraževanju in osveščanju otrok  o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Zamisel se je razširila v vseslovensko akcijo in vključila tudi druge pridelovalce slovenske hrane.

Tako imamo vsako leto tretji petek v novembru, na šoli imeli za »zajtrk« kruh, maslo, med, mleko in jabolko – živila slovenskega porekla. Cilj projekta je med mladimi ozavestiti predvsem pomen zajtrka v okviru naših prehranjevalnih navad, o pomenu uživanja doma pridelane hrane ter o pomenu čebel za človeka in naravo.

Obenem je vlada RS vsak tretji petek v novembru razglasila za »DAN SLOVENSKE HRANE«. Povabljeni smo, da na naše krožnike vrnemo čim več lokalno pridelane hrane. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, zelenjava in sadje imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Doma pridelani hrani ni potrebno dodajati konzervansov in barvil za podaljševanje njene obstojnosti. Vsak ve, da paradižnik z domačega vrta je okusnejši od uvoženega. S podpiranjem domače proizvodnje pomagamo ohranjati domača delovna mesta, hkrati omogočamo razvoj novih poti v samooskrbi s hrano. Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje, npr. pred izpušnimi plini tovornih vozil, ipd. S stališča trajnosti pa je smiselno vzpodbujati integriran in ekološki način pridelave oz. reje ter uvajanje teh živil v naš vsakdan.

Povečajmo kakovost življenja vseh vključenih v proces, od pridelave do potrošnje hrane.

Na ta dan smo nekaj besed namenili predvsem zajtrkovanju, pravilnemu prehranjevanju in bontonu pri jedi. O hrani in prehranjevanju so razmišljali predvsem učenci 5. in 6. razreda, saj so ustvarili kar sedem slikovitih plakatov. Plakati so razstavljeni v jedilnici šole.

tsz2 tsz4

V dobrote, ki smo jih zaužili za zajtrk, in seveda vsa hrana, ki jo zaužijemo dan za dnem, je vložen trud mnogih skritih in delavnih rok, zato gre zahvala vsem kmetom, mlinarjem, pekom, čebelarjem, mlekarjem, šoferjem in ostalim ljudem, ki dan za dnem skrbijo, da v Sloveniji ne trpimo pomanjkanja hrane.

Naj pozdravu »Dobro jutro!«
takoj sledi voščilo »Dober tek!«

Uradna stran projekta: http://www.tradicionalni-zajtrk.si/

(Ogledano skupaj: 1.186, današnjih ogledov: 1)