Devetošolci v Rižarni

V sredo, 1. junija, smo imeli devetošolci zadnji kulturni dan in smo se odpravili v Trst. Že zgodaj zjutraj  smo se zbrali pred šolo in se nato z avtobusom odpeljali v Bazovico. Na bazoviški gmajni smo si ogledali spomenik, posvečen bazoviškim žrtvam. Pred spomenik smo položili svečko in se z minuto molka poklonili vsem, ki so se v času fašistične oblasti s svojim življenjem borili za svobodo slovenskega naroda.

Po malici smo se z avtobusom odpeljali v Rižarno. V Rižarni nas je pričakal gospod Ljubo Sosič, ki je star več kot devetdeset let. Popeljal nas je skozi prostore v taborišču in nam razložil čemu so služili. Pripovedoval nam je, čemu je služila celica smrti, kako so jetniki trpeli v premajhnih in umazanih celicah, kako so v taborišču izkoriščali suženjsko delovno silo … Velik prostor so uredili v muzej, v katerem smo si ogledali filme in prisluhnili pripovedim preživelih. Najbolj pa nas je pritegnilo njegovo pripovedovanje zgodb iz lastnih izkušenj, saj je med vojno aktivno sodeloval v osvobodilni fronti, bil pa je tudi zaprt v taborišču Buchenwald.

V Rižarni smo na mestu, kjer leži pepel sežganih žrtev, prižgali svečko,  položili cvetje in se poklonili vsem žrtvam nesmiselnih vojn. 

Za konec smo si ogledali še mesto Trst. Ogled smo začeli pri baziliki Sv. Justa, kjer se je že v času rimskega cesarstva razvilo mesto Tergeste. Videli smo veliko rimskih ostankov, med katerimi je tudi dobro ohranjeno rimsko gledališče ter se čudili nad prečudovitim razgledom na mesto z okolico.

Pot smo nadaljevali skozi srednjeveški v terezijanski del mesta. Tu so veličastne zgradbe, ki so jih zgradili v času habsburške oblasti, ko se je Trst razvil v pomembno avstrijsko pristanišče. Všeč nam je bil glavni trg – Trg Enotnosti (piazza Unita), kot tudi ulice, po katerih smo se sprehajali.

Dan smo zaključili z vožnjo z openskim tramvajem iz Trsta na Opčine, kjer nas je pričakal avtobus. Utrujeni, a polni novega znanja, smo se odpeljali domov.

 

Nežka Kuzmin Delgiusto, 9. razred

 

(Ogledano skupaj: 657, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...