Teden pisanja z roko

Društvo Radi pišemo z roko si že nekaj let prizadeva ozaveščati strokovno in splošno javnost o pomenu pisanja z roko. Pisanje z roko je več kot le uporaba pisala, je izvirna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Če pišemo, ostaja pisava tekoča in čitljiva. Naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost.

Osnovna šola Sečovlje se je letos priključila vseslovenski akciji, katere osrednji dogodek je Teden pisanja z roko, ki bo od 20. do 24. januarja 2020.

Teden pisanja z roko je s posebnim pismom podprl Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Osrednja tema Tedna 2020 je ‘V naši družini radi pišemo z roko’. Poleg učiteljev in učencev bodo pri ohranjanju pisanja z roko letos sodelovali tudi starši. V januarju načrtujemo več aktivnosti, s katerimi bomo skušali pokazati učencem, da ima pisanje z roko več prednosti. Na socialnih omrežjih bomo v Tednu pisanja z roko na brezčrten papir s pisanimi črkami napisali: ‘To je moja pisava. Nihče drug nima take.’ In se podpisali. S pomočjo vodičev za analizo pisave bomo primerjali pisave učencev, družinskih članov ter učiteljev. Zbirali bomo zanimive pisave, take, ki se razlikujejo od šolske pisave – po obliki, velikosti, povezanosti, naklonu, so zelo okrašene, estetske, nečitljive, poenostavljene ipd.  Ob koncu Tedna 2020 bomo priredili razstavo izdelkov.

Vabljeni k sodelovanju vsi, ki radi pišete z roko! Starši, stari starši, imate zanimivo pisavo? Bi jo delili z nami? Poznate morda znano osebo, ki bi bila pripravljena sodelovati z nami? Napišite kratko misel, vaš otrok pa naj listič prinese razredničarki. Veseli bomo vsakega prispevka.

                                                                                                                              Koordinator akcije: Barbara Abram

Pismo podpore ministra

Društvo Radi pišemo z roko

(Ogledano skupaj: 196, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...