Znanost je čudovita – Evropska noč raziskovalcev 2018

V petek, 28. septembra je potekala Evropska noč raziskovalcev 2018, ki jo je organizirala Univerza na Primorskem. Z učenci šestih razredov smo se udeležili osrednjega dogodka v okviru projekta ˝SAWE – Varni z znanostjo˝, ki ima za cilj popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati zlasti mladim.

Nenazadnje je za učence to bila priložnost za sodelovanje v zanimivih poskusih, delavnicah ter za sproščeno druženje z raziskovalci in študenti Univerze na Primorskem. Učenci so si lahko odgovorili na vrsto vprašanj kot so: kaj vse raziskovalec pri delu počne, kako je biti raziskovalec, kakšno pomembno družbeno vlogo imajo raziskovalci, kaj je znanost in vplivi le-te na vsa področja človekovega delovanja. V okviru programa, ki je bil ponujen na lokaciji dvorišča Rektorata Univerze in Pretorske palače ter v stavbi Galeb UP FAMNIT v Kopru, smo z učenci prisluhnili sledečim temam: Čudoviti svet okoli nas, Varstvo morskih želv v naših morjih, Reševanje Rubikove kocke, Istrski zajtrk za kulturno dediščino in turizem, Inkluzivni park – vsak ima svoj potencial ter Interaktivna delavnica: raba 360 stopinjskih posnetkov v turizmu. Hkrati smo obiskali Arheološki park v Simonovem zalivu v Izoli ter razširili obzorja poznavanja Kulturne dediščine slovenske obale, Duhovne kulture Rimljanov in življenje le-teh ter uživali v ustvarjanju mozaikov.

Morda je marsikaterega od mladih navdihnilo delo raziskovalcev in v njih prebudilo razmislek o tem, kako so navsezadnje vse stvari in pojavi okrog nas plod znanosti. Pa naj bo vsakomur izmed nas vodilo pri nadaljnjem učenju in odločanju misel raziskovalke Marie Skłodowske – Curie: ˝An inspiration to follow˝ (Sledimo navdihu).

Nekaj utrinkov z naravoslovnega dne, posvečenemu Evropski noči raziskovalcev 2018.

Zapisala: mag. Marinela Čapalija

(Ogledano skupaj: 651, današnjih ogledov: 1)

Morda vam bo všeč tudi...